Over LikewoodRobert met zijn bovenfrees aan het werk. Gewoon in de woonkamer bij gebrek aan een werkplaats. Dit was ergens in 1995.

Het ontstaan van Likewood

In september 2016 is Likewood opgericht als ontwerp- en productiebedrijf voor designmeubels en objecten. De producten die onder de naam Likewood ontworpen worden zijn van hout of materiaal dat er op lijkt. Daarom is er gekozen voor de naam Likewood. Wellicht meer nog omdat het werken met hout zoveel voldoening geeft. Met het toepassen van digitale ontwerp- en productiemethoden zijn oneindig veel designs te creëren. Om deze reden zijn de oo's in wood vervangen door een Lemniscaat ∞ dat het symbool is voor oneindigheid. Tevens is dit een mooie verwijzing naar het streven van Likewood om de producten en de productiemethoden zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de Cradle to Cradle filosofie.What's in a name

Om de producten van Likewood te kunnen duiden, krijgen ze een productnaam mee. Deze namen ontstaan door diverse woorden samen te voegen, die passen in de alliteratie van Likewood.De ontwerper

Robert Brouwer (Alkmaar, 1966) is de oprichter van Likewood. Van jongs af aan is hij bezig met het bedenken, ontwerpen en maken van dingen. Na zijn studie werktuigbouwkunde is hij 25 jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven en heeft als hobby het maken van houten voorwerpen en meubelen. Soms voor anderen maar meestal voor zichzelf.

In 2013 is het Fablab in Alkmaar opgericht, Stichting Kaasfabriek | Fablab regio Alkmaar. Bij de bouw, diverse activiteiten en het werven van fondsen is Robert nauw betrokken geweest. Eerst als vrijwilliger, inmiddels als bestuurslid. Met de nieuwe digitale productiemiddelen, die daar beschikbaar gesteld worden, ziet hij mogelijkheden om zijn ideeën en creaties daadwerkelijk vorm te geven. Niet alleen voor zichzelf maar vooral voor anderen. In 2016, vlak voordat hij 50 wordt, neemt Robert de stap om voor zichzelf te beginnen en richt hij Likewood op.

"Maken zit in de mens. En zeker in mij. Het geeft mij voldoening en rust. Blij word ik van een nieuwe creatie. En als ik zie dat een ander er ook blij van wordt dan is voor mij de voldoening compleet."

Zoals voor elke maker geldt: "Making stuff gives you more satisfaction than just owning it..." En voor mij geeft het extra voldoening als dat "stuff" ook nog eens een minimale belasting is voor het milieu.